Biografie

JOERI, EEN BIOGRAFIE MET KIPPENVEL.

JOERI, EEN BIOGRAFIE MET KIPPENVEL

Joeri Verlinden, meervoudig Europees medaillewinnaar en Olympisch finalist op de 100m vlinderslag, is geboren met een nierafwijking. Zijn medicijn? Een dagelijkse dosis chloorlucht die hij gemiddeld zo’n 20u per week inademt tijdens zijn zwemtrainingen. En dat het liefst minstens 48weken per jaar. Zijn sterrenbeeld zal daar vast wel iets mee te maken hebben.

Al snel bleek dat het ontbreken van zijn rechternier zijn dromen en ambities niet in de weg stonden. Sinds 1993 trekt hij met veel plezier zijn baantjes. Vlinderslag zwemmen ging hem goed af en na ontelbare nationale titels, geregelde finales op EK’s en WK’s zwom Joeri in 2012 in de finale van de 100m vlinderslag op de Olympische Spelen in London.

“DE BESTE VLINDERSLAG ZWEMMER DIE NEDERLAND OOIT HEEFT GEKEND IS DUS NOG NIET KLAAR!”

Na het zwemmen van de finale in London heeft Joeri flink wat tegenslagen gekend. Begin 2013 brak hij zijn pols waardoor hij het WK in Barcelona aan zich voorbij moest laten gaan. Na een noodzakelijke maar voorspoedige verlopen operatie ging hij zich voorbereiden op een nieuw succesvol sportjaar. Helaas werden er begin 2014 hartritmestoornissen ontdekt; even leek het erop dat zijn topsportcarrière aan een zijden draadje hing. Na veel medische keuringen en een emotionele rollercoaster werd hij gelukkig halverwege dat jaar alsnog gezond verklaard, waardoor zijn zwemcarrière een nieuwe doorstart kon maken.

De beste vlinderslag zwemmer die Nederland ooit heeft gekend is dus nog niet klaar! Hij gaat opnieuw op jacht naar Olympisch succes. Na 4 jaar hard trainen in Amsterdam, besloot Joeri in november 2014 terug te keren naar de plek waar hij werd opgeleid tot wereldtopper, het NTC in Eindhoven. Daar heeft hij nu zijn draai gevonden en is elke dag bezig om weer stappen voorwaarts te maken. Met de ervaring van London 2012 in het achterhoofd heeft Rio 2016 een enorm aantrekkingskracht op Joeri en is hij -ondanks alle fysieke malaise- vastberaden zijn sportverhaal een positief vervolg te geven.

Meer info op Zwemkroniek.com